Η επιστροφή  στο σχολείο φέρνει άγχος σε κάθε μαθητή. Για ένα μαθητή με αναπηρία η επιστροφή στο σχολείο είναι μια δύσκολη διαδικασία .

Εδώ είναι πέντε συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε με το παιδί σας για την πρώτη ημέρα του σχολείου που θα το βοηθήσουν να μείνει ήρεμο και άνετο.

1. Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 Το ωρολόγιο πρόγραμμα μπορεί να κατασκευαστεί με εικόνες, οι οποίες θα παρουσιάζουν το κάθε μάθημα. Όταν το μάθημα τελειώνει ο μαθητής δεν μπορεί να ξεκολλά την εικόνα για να μάθει την επόμενη δραστηριότητα. Πολλοί μαθητές με ειδικές ανάγκες βασίζονται στη δομή και τη συνοχή. Η πρώτη μέρα του σχολείου μπορεί να προκαλέσει στο μαθητή άγχος ή ανησυχία, επειδή δεν έχει εξοικειωθεί με τη ρουτίνα του σχολείου.

Αν ο μαθητής έχει μια βασική ανάλυση της ημέρας του, τότε μπορεί να εισέλθει στο σχολικό κτίριο περισσότερη αυτοπεποίθηση . Εάν το παιδί σας μπορεί να πει την ώρα και να κατανοήσει την έννοια του χρόνου, μπορείτε να γράψετε τη χρονική διάρκεια του κάθε μαθήματος, πόση ώρα θα είναι στο σχολείο , τι ώρα θα φάει το μεσημεριανό γεύμα και τι ώρα θα σχολάσει.

2. Ένα μικρό κατάλληλο αντικείμενο από το σπίτι

Επιτρέψτε στο παιδί σας να φέρει κάτι οικείο και άνετο που τους θυμίζει το σπίτι. Φροντίστε το αντικείμενο αυτό να είναι “κατάλληλο”, διότι δεν μπορεί να είναι κατάλληλο για το παιδί σας να φέρει το αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα λούτρινο ζωάκι ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου ή την προτίμησή του δασκάλου. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε το δάσκαλο του παιδιού σας εκ των προτέρων. Μια αγχολυτική μπάλα θα ήταν ένα από αυτά τα αντικείμενα.

3 . Γεύμα από το σπίτι

Γνωρίζουμε πολλούς μαθητές,  ειδικά εκείνους με αισθητηριακά προβλήματα, που μπορεί να έχουν αποστροφή για ορισμένες μυρωδιές, γεύσεις, ή υφές. 
Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει δυσκολία με την πρόσληψη των αισθητηριακών πληροφοριών, εξακολουθεί να μπορεί να είναι επωφελής από το γεύμα που του έχετε ετοιμάσει με  τα αγαπημένα του φαγητά. Αν το παιδί σας, σας βοηθήσει στην ετοιμασία του γεύματος του, μπορεί επίσης να ωφελήσει να είναι ενθουσιασμένος την πρώτη μέρα στο σχολείο !

4. Σημείωμα ενθάρρυνσης σε καλαθάκι με φαγητό τους

Γράψτε ένα σημείωμα και τοποθετήστε στο καλαθάκι του φαγητού τους. Με αυτό τον τρόπο θα τους υπενθυμίσετε πως τους σκέφτεστε! Ένα απλό σημείωμα, ακόμα και για τα πιο «άνετα»  παιδιά, θα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σχηματιστεί  ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους.


5. Εικόνες / Χάρτης Σχολείου

Βοηθήστε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα καθώς ελίσσεται  στο σχολείο του και τα νέα μαθήματα. Μπορεί να είναι χρήσιμο για το παιδί σας να πάτε μαζί να δείτε το σχολείο και τους χώρους του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες του σχολικού κτιρίου ή να ζωγραφίζετε σκίτσα και σημαντικές περιοχές στο εσωτερικό του κτιρίου ( π.χ. γυμναστήριο, τουαλέτα, γραφεία , κ.λπ. ) έτσι ώστε να σχεδιάσετε ένα χάρτη του σχολείου, με έμφαση στις ανάγκες του παιδιού σας.