autism-1-in-68

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – 2 Απριλίου 2018

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι 535.000 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό.

Στην ιστοσελίδα της “Πυξίδας Γνώσης” μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά:

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Αυτισμού του 2018  θα επικεντρωθεί στη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών με αυτισμό και στη συμμετοχή αυτών και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων στη χάραξη πολιτικής και λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Διαβάστε επίσης το άρθρο 11 Συμπτώματα του Αυτισμού στα Κορίτσια

Τα κορίτσια με αναπηρίες είναι λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν το δημοτικό σχολείο και είναι πιο πιθανό να περιθωριοποιηθούν ή να αρνηθούν την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Οι γυναίκες με αναπηρίες έχουν χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης από ό, τι οι άνδρες με αναπηρίες και οι γυναίκες χωρίς αναπηρία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν τη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική βία από τους άνδρες και οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες αντιμετωπίζουν βία με βάση το φύλο σε δυσανάλογα υψηλότερα ποσοστά και σε μοναδικές μορφές λόγω διακρίσεων και στιγματισμού που βασίζονται τόσο στο φύλο όσο και στην αναπηρία. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσβασιμότητας και των στερεοτύπων, οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες αντιμετωπίζουν επίμονα εμπόδια στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και στις πληροφορίες σχετικά με τη σφαιρική σεξουαλική εκπαίδευση, ιδίως τις γυναίκες και τα κορίτσια με νοητική καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού.

Διαβάστε επίσης το άρθρο Μέθοδοι Αντιμετώπισης για τον Αυτισμό

Γιορτάζοντας την ημέρα αυτή, προσφέρουμε στους αναγνώστες θεραπευτικό υλικό χρήσιμο για τη συνεργασία τους με τα παιδιά με αυτισμό.

Προσωπική Υγιεινή για Αγόρια

Προσωπική Υγιεινή για Κορίτσια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πυξίδα Γνώσης

Επιτραπέζιο Παιχνίδι Συναισθημάτων- Πυξίδα Γνώσης

Βρες τα αντικείμενα – Πυξίδα Γνώσης

 

Μείνετε συντονισμένοι με τη σελίδα Εκπαιδευτικό Υλικό για Μαθητές με Αυτισμό