Τι είναι η εποπτεία ειδικών παιδαγωγών;

Η εποπτεία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης, υποστήριξης και διασφάλισης της ποιότητας του έργου των ειδικών παιδαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό η εποπτεία αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο κι απαραίτητο εργαλείο για τον κάθε Ειδικό Παιδαγωγό, ανάλογα με την εξειδίκευσή του. Μέσα από τη διαδικασία της εποπτείας, εκείνος έχει τη δυνατότητα να εξελίξει τα επαγγελματικά του προσόντα, να εμβαθύνει ουσιαστικά, τις δεξιότητες και τις τεχνικές του τόσο στην αξιολόγηση των μαθησιακών αναγκών του παιδιού, όσο και στα προγράμματα παρέμβασης και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τόσο οι ποιοτικές του υπηρεσίες, όσο και η σωστή επαγγελματική του εξέλιξη και κατάρτιση.

Ποιος είναι ο στόχος των εποπτευομένων;

Στόχος της εποπτείας είναι οι εποπτευόμενοι:
  • να εξελίξουν την δουλειά τους με τους θεραπευόμενους τους,
  • να αναπτύξουν το προσωπικό στυλ δουλειάς τους
  • και να φροντίζουν τον εαυτό τους ώστε να νιώθουν όμορφα για την δουλειά τους, αντλώντας ικανοποίηση από αυτήν
  • να διαχειρίζονται τα επαγγελματικά τους θέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθάνονται αυτοπεποίθηση και επάρκεια.
Τι προσφέρεται στον εποπτευόμενο;

Κατά τη διάρκεια της εποπείας:
  • Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για το κάθε περιστατικό
  • Ενθάρρυνση κι υποστήριξη στο έργο του εποπτευόμενου.
Ποια είναι η διάρκεια και η συχνότητα των συνεδριών;

Οι εποπτείες διενεργούνται σε εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση κατόπιν συνεννόησης με τον επόπτη. Η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης εποπτείας συναρτάται της εμπειρίας του εποπτευόμενου επαγγελματία και του όγκου των περιστατικών του.

Είναι απαραίτητο να έχω περιστατικά για να κάνω εποπτεία;
Όχι απαραίτητα.

Ο εποπτευόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει με τον επόπτη υλικό για τους μαθησιακούς και κοινωνικούς στόχους, ώστε να είναι όσο το δυνατόν έτοιμος να αναλάβει τα επαγγελματικά του καθήκοντα.
Ακόμη, ίσως κάποιος να μάθει από τα περιστατικά των άλλων συμμετεχόντων, αν λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εποπτείες ή του επόπτη.

Η εποπτεία τέλος, αποτελεί το σταθερό εκείνο κράτημα για το θεραπευτή, μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η υποστήριξη και η καθοδήγηση του σε ένα ασφαλές πλαίσιο.

Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου προκειμένου να προγραμματίσουμε μια ΔΩΡΕΑΝ ημίωρη online συνάντηση για να γνωριστούμε και να διερευνήσουμε την πιθανή μελλοντική μας συνεργασία!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο: 6947025158 ή να στείλετε μήνυμα στην παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.