Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι μια χαρούμενη στιγμή για να περάσουμε με την οικογένεια, τους αγαπημένους και τους φίλους. Είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να είμαστε ευγνώμονες για ό, τι έχουμε, να ανταλλάξουμε δώρα, και να ευχηθούμε για υγεία και αγάπη.
Όσον αφορά την οικογένεια με παιδί με αναπηρία, η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή λόγω των αλλαγών σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Ρουτίνα
- Σχολικά προγράμματα
- Διακοπές
- Ταξίδι
- Επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους
- Πάρα πολύς θόρυβος
- Πάρα πολλά τρόφιμα
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης που βοηθούν την οικογένεια με παιδί με αναπηρία να επιβιώσει από την περίοδο των διακοπών όσο το δυνατόν αλώβητη. Εδώ είναι οι συμβουλές μου:
1. Μην φτιάχνετε ένα υπερ-Πρόγραμμα
Είναι δελεαστικό να κάνετε συχνές επισκέψεις, συναντήσεις, να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε σε πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χρόνου των διακοπών. Αυτό είναι υπερφόρτωση του προγράμματος για τις οικογένειές σας. Καλύτερα να έχετε μια επιτυχημένη εμπειρία αντί για πολλές αγχωτικές και δύσκολες.
2. Φέρτε δικά σας τρόφιμα & προμήθειες στις συναντήσεις
Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο με αναπηρία είναι επιλεκτικό στο φαγητό του ή ακολουθεί μια ειδική δίαιτα, ή εάν υπάρχει κίνδυνος για ξεσπάσματα, δύσκολη συμπεριφορά και άγχος πως του λείπει το αγαπημένο φαγητό του, ας έχετε μαζί σας το φαγητό που έχετε μαγειρέψει εσείς κι έχει συνηθίσει το παιδί. Επιπλέον, εάν υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ηρεμήσει όπως iPads, βιβλία, αγαπημένα ζώα ή σταθμισμένα γιλέκα, βεβαιωθείτε να τα έχετε μαζί σας σε όλες τις συγκεντρώσεις.
3. Προσφερθείτε να αγοράσετε τα δώρα του
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το τι δώρο θα αγοράσουν στο παιδί με αναπηρία. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχία, μπορείτε να αγοράσετε τα δώρα για το παιδί σας και τα μέλη της οικογένειάς σας να τα παρουσιάσουν πως τα αγόρασαν εκείνοι. Αυτό παίρνει την πίεση από τα μέλη της οικογένειάς και διασφαλίζει επίσης πως το παιδί με αναπηρία δεν θα εκραγεί αν ανοίγει κάτι που δεν του αρέσει ή δεν κατανοεί.
4. Προσπαθήστε να δημιουργήστε μια ρουτίνα
Αν και είναι δύσκολο, προσπαθήστε να δημιουργήστε ρουτίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κρατήστε μια σταθερή ώρα για το πρωινό ξύπνημα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε παρόμοια όρια που καθορίζονται κατά τη διάρκεια του σχολείου.
5. Ζητήστε από το σχολείο ή το θεραπευτικό πρόγραμμα που παρακολουθεί το παιδί δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε παρέα κατά τη διάρκεια των διακοπών
Είναι επίσης μια καλή ιδέα να ζητήσετε από τους εκπαιδευτικούς ή τους θεραπευτές τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καθιερωθεί μια ρουτίνα, να σας βοηθήσει να δείτε τι μπορεί να κάνει το παιδί σας και να εκτιμήσετε αν αυτός ή αυτή έχει γενικεύσει τις δεξιότητες που έχει μάθει.
6. Πάρτε δύο αυτοκίνητα
Είναι πάντα μια καλή ιδέα να υπάρχει ένα σχέδιο διαφυγής στις δραστηριότητες διακοπών. Αν υπάρχει η δυνατότητα και διαθέτετε δύο αυτοκίνητα, καλό είναι να τα χρησιμοποιείτε σε συγκεντρώσεις ή δραστηριότητες, έτσι ώστε ένας από τους δύο γονείς να μπορεί να φύγει, αν το special παιδί δεν μπορεί να συνεχίσει την επίσκεψη σας. Με αυτό τον τρόπο τα άλλα παιδιά της οικογένειας μπορούν να παραμείνουν (αν το επιθυμούν).
7. Σχεδιάστε Δραστηριότητες όπου δεν υπάρχει προσδοκία για το πώς το παιδί σας με αναπηρία πρέπει να συμπεριφέρεται
Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε δραστηριότητες που όλη η οικογένεια μπορεί να κάνει ταυτόχρονα όπου δεν υπάρχουν προσδοκίες από το special παιδί για τη συμπεριφορά του και μπορεί να είναι ο εαυτός του.
8. Προσπαθήστε να αποκτήσετε επιπλέον βοήθεια
Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να προγραμματίσετε επιπλέον βοήθεια κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών. Αυτή η επιπλέον βοήθεια μπορεί να λάβει τη μορφή «βοηθός της μητέρας», μια μπέιμπι σίτερ, ένας φοιτητής, κάποιος να έρθει μαζί μας σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Αυτός ο βοηθός μπορεί να περάσει χρόνο με το special παιδί σας, όταν υπάρχουν δραστηριότητες που θα θέλατε να περάσετε με τα άλλα παιδιά της οικογένειας, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί το special παιδί.
9. Αποφύγετε τα πλήθη
Αποφύγετε τις δραστηριότητες όπου υπάρχουν τεράστια πλήθη. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κάνετε τα ψώνια σας σε ήρεμες μέρες κι όχι σε εμπορικά κέντρα.
10. Χρησιμοποιήστε το χρόνο με την οικογένεια για να συζητήσετε τα σχέδια για το μέλλον
Ο χρόνος των διακοπών είναι μια υπέροχη στιγμή για να συζητήσετε τα σχέδιά σας για το μέλλον για το αγαπημένο σας special παιδί. Είναι μια καλή στιγμή για τα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς σας να δουν από πρώτο χέρι, τι χρειάζεται για να ανατραφεί το αγαπημένο σας πρόσωπο. Χρησιμοποιήστε αυτές τις οικογενειακές συγκεντρώσεις για να συζητήσετε θέματα όπως η επιτροπεία και άλλες ιδέες για το special παιδί σας.
11. Παραμείνετε ήρεμοι
Ένα πράγμα που ίσως σας στεναχωρεί είναι να λαμβάνετε γονικές συμβουλές από ανθρώπους που νομίζουν ότι ξέρουν πώς να χειριστούν τις συμπεριφορές του special παιδιού σας καλύτερα από ό, τι κάνετε. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών. Για χάρη του special παιδιού σας, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις στιγμές ως διδακτικές, μάθετε στους άλλους ανθρώπους τι σημαίνει αυτισμός και γιατί συμπεριφέρεται έτσι το special παιδί.
12. Μην φοβάστε να πείτε όχι
Μην φοβάστε να πείτε «όχι» σε κάτι που δεν συμβάλλει στη δική σας ευημερία ή του παιδιού σας. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς δεν θα προσβληθούν εάν απορρίψετε μια πρόσκληση. Απλά εξηγήστε πως η specialοικογένειά σας δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Υπολογίστε ποια γεγονότα και δραστηριότητες είναι must-dos και αφήστε τα υπόλοιπα. Ίσως να επιλέξετε μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι αντ’ αυτού.
13. Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας
Αυτό σας βοηθά να γίνετε καλύτερος γονιός . Βρείτε λίγο χρόνο για εσάς.
14. Κρατήστε τις προσδοκίες σας σε λογικά πλαίσια
Έχουμε την τάση να έχουμε υψηλές προσδοκίες για τις διακοπές και θέλουμε να είμαστε η «τέλεια» οικογένεια. Μην απογοητευτείτε αν οι περιστάσεις δεν πάνε όπως είχατε προγραμματίσει. Απλά αγαπήστε το χρόνο που χρειάζεται και κάνετε το καλύτερο από αυτό. Εάν το special παιδί σας δεν μπορεί να χειριστεί ένα μεγάλο οικογενειακό γεγονός σε μια ορισμένη ημέρα, σχεδιάστε κάτι ιδιαίτερο μόνο για την οικογένειά σας και να απολαύσετε το χρόνο μόνο.
15. Μετρήστε τις ευλογίες σας
Αν και είναι τόσο δύσκολο να αναθρέψετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με αναπηρία, και ενώ μπορεί να θέλετε απλά να έχετε μια «κανονική» περίοδο των διακοπών και να μην ανησυχείτε για όλα τα παραπάνω, ο χρόνος των διακοπών είναι μια σημαντική στιγμή για να υλοποιηθούν όλα τα δώρα που έχουν δοθεί μέσω του δώρου του παιδιού σας . Πάρτε πάντα χρόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε γίνει καλύτερος γονιός , πιο υπομονετικός άνθρωπος και καλύτερος/ η επαγγελματίας.
Καλές Γιορτές!