Συμβουλές για την εύρεση του κατάλληλου φροντιστή, για το παιδί σας με ειδικές ικανότητες.

Η εύρεση φροντιστή πολύ συχνά αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γονέα. Αλλά για όσους γονείς έχουν παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες, είναι συχνά πολύ πιο δύσκολο να βρουν ποιοτική βοήθεια. Όταν το παιδί σας είναι μικρότερο, μπορείτε να το στείλετε στο σχολείο,  αλλά μπορεί να δυσκολευτείτε να διαχειριστείτε τη φροντίδα του εκτός σχολικών ωρών. Επιπλέον, σε περιόδους όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ίσως χρειαστεί να βρείτε μια λύση φροντίδας πλήρους απασχόλησης. 

Κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες έχει διαφορετικές απαιτήσεις φροντίδας, οι οποίες συνήθως εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των αναπηριών τους. Πριν αναζητήσετε φροντίδα, σκεφτείτε μια τυπική ημέρα (ή/και νύχτα) του παιδιού σας και απαντήστε αυτές τις ερωτήσεις:

  • Τι  είδους φροντίδα χρειάζεται το παιδί σας; Υπάρχουν διάφοροι τύποι ειδικών αναγκών, μπορεί να είναι σωματικοί, αναπτυξιακοί, συμπεριφορικοί / συναισθηματικοί  και διαφορετικοί φροντιστές μπορεί να ειδικεύονται σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να χρειαστεί έναν φροντιστή που μπορεί να είναι πλήρως προσεκτικός και ικανός να χειριστεί τυχόν ζητήματα παρορμητικότητας ή συναισθηματικού ελέγχου, ενώ ένα παιδί του οποίου οι αδυναμίες του είναι σωματικές, μπορεί να απαιτήσει από έναν φροντιστή περισσότερη πρακτική εργασία, όπως να σηκώσει ή να μετακινήσει το παιδί, να το τοποθετήσει στο κρεβάτι και ενδεχομένως να το ντύσει, αλλάξει.
  • Το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια με τα γεύματά του; Ίσως το παιδί σας ακολουθεί ειδική διατροφή ή χρειάζεται μια ειδική καρέκλα ή ειδικά σκεύη. Σκεφτείτε τι είδους βοήθεια χρειάζεται το παιδί σας για ένα τυπικό γεύμα.
  • Το παιδί σας χρειάζεται τακτική φαρμακευτική αγωγή ή θεραπείες; Μια έμπειρη νταντά μπορεί να εκπαιδευτεί, ώστε να είναι σε θέση να χειριστεί απλές ανάγκες φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, για ένα παιδί με σοβαρές αναπηρίες ή σημαντικά ιατρικά θέματα, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρική επίβλεψη στο σπίτι.
  • Πόση προσοχή χρειάζεται το παιδί σας; Εάν το παιδί σας πρέπει να επιβλέπεται πλήρως ανά πάσα στιγμή, μπορεί να χρειαστείτε έναν φροντιστή στο σπίτι που είναι πλήρως αφοσιωμένος στο παιδί σας. 
  • Ποια είναι η οικονομική σας δυνατότητα; Όσο πιο εξειδικευμένο και έμπειρο επίπεδο φροντίδας θέλετε, τόσο περισσότερο θα πληρώσετε. Για παράδειγμα, μια παραδοσιακή νταντά θα κοστίσει πολύ λιγότερο από μια εξειδικευμένη εργοθεραπεύτρια στο σπίτι. 

Η ποιοτική φροντίδα βρίσκεται κοντά σας, ακόμα κι αν μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και προσπάθεια για να την ανακαλύψετε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας:

Παραδοσιακός φροντιστής

Αν αναζητάτε φροντίδα στο σπίτι, θα μπορούσατε να προσλάβετε μια παραδοσιακή babysitter, εάν νομίζετε ότι θα είστε σε θέση να την εκπαιδεύσετε σωστά για να φροντίσει το παιδί σας. Μπορείτε να βρείτε μια babysitter μόνοι σας ή μέσω  της Nannuka, η οποία μπορεί να σας φέρει σε επαφή με μια πιστοποιημένη νταντά, που έχει εξακριβωθεί το προφίλ της από την ομάδα της Nannuka. Στην ιστοσελίδα της Nannuka υπάρχουν χιλιάδες εξακριβωμένα προφίλ από babysitters ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη και babysitters με γνώσεις ειδικής αγωγής και συστάσεις από προηγούμενες οικογένειες που έχουν συνεργαστεί μαζί τους. 

Ειδικός παιδαγωγός

Μπορείτε να επιλέξετε να βρείτε έναν ειδικό παιδαγωγό, που ειδικεύεται σε παιδιά με αναπηρίες. Στη Nannuka, η τρέχουσα μέση τιμή για έναν ειδικό παιδαγωγό πλήρους απασχόλησης είναι 15-20€ ανά ώρα.

Εργοθεραπευτής

Ένας εργοθεραπευτής διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί να αναλάβει ακόμη και τη θεραπευτική αποκατάσταση πολλών παιδιών με αναπηρίες. 

Τι να ψάξετε σε έναν φροντιστή ειδικών αναγκών

Όταν αρχίζετε να αναζητάτε υποψηφίους, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λεπτομερή αγγελία, ώστε να κατανοήσουν την πλήρη έκταση των καθηκόντων τους. Στη συνέχεια, καθώς διεξάγετε τη συνέντευξη, δώστε μια πραγματική εικόνα για το πώς θα είναι ο χρόνος τους με  το παιδί σας.

Ενδιαφέρον για το παιδί

 Είναι ζωτικής σημασίας για έναν πιθανό φροντιστή να δείξει ενδιαφέρον για το παιδί και να κάνει ερωτήσεις. Είναι καλό να έχετε το παιδί μαζί σας κατά τη διάρκεια της πρώτης γνωριμίας. «Κοιτάζουν το παιδί; Επικοινωνούν με το παιδί; ».  Αν δείχνουν ενδιαφέρον για το παιδί, αυτό δείχνει πολλά. Αναζητήστε ένα άτομο που μιλάει αμέσως στο παιδί σας και όχι σε εσάς για το παιδί σας.

Προθυμία για μάθηση έναντι εμπειρίας

Μια από τις πρώτες και βασικότερες ερωτήσεις που μπορούν να θέσουν οι γονείς στους υποψήφιους φροντιστές είναι εάν διαθέτουν εμπειρία εργασίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εάν δεν διαθέτουν, μπορείτε να κρίνετε την προθυμία τους. Η προηγούμενη εμπειρία δεν είναι πάντα απαραίτητη, αρκεί οι φροντιστές να είναι πρόθυμοι να μάθουν και να είναι ανοιχτόμυαλοι σε αυτό που συνεπάγεται η δουλειά.

Όταν αναζητάτε τον σωστό φροντιστή ειδικών αναγκών, θυμηθείτε ότι είστε ο μεγαλύτερος συνήγορος του παιδιού σας, ειδικά αν το παιδί δεν διαθέτει λεκτική επικοινωνία.

Ξέρετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα. Πάντα να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας.

Αρέλια Ντούφο

www.nannuka.gr