Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στοχεύει να ρίξει φως στο αυτισμό για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα άτομα και ειδικά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτισμό. Υπάρχει επίσης ελπίδα να αναπτυχθεί παγκόσμια γνώση για τον αυτισμό και να παρασχεθούν πληροφορίες σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να ανιχνευθεί μια έγκαιρη διάγνωση.

Ο αυτισμός επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες όλων των φυλών σε όλες τις χώρες. Έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά και είναι εξαιρετικά κοινό. Γι ‘αυτό ακριβώς είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό.

Πότε είναι η Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Αυτισμού;

Από το 2007, η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό εορτάζεται στις 2 Απριλίου, κατά την οποία γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλά σχολεία και οργανισμοί ευαισθητοποίησης διοργανώνουν επίσης εκδηλώσεις για την αύξηση της γνώσης και της κατανόησης του αυτισμού.

Η ημέρα είναι μια από τις επτά επίσημες ημέρες υγείας του ΟΗΕ για συγκεκριμένα θέματα υγείας.

Το 2014, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης Αυτισμού συνέπεσε με μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Αυτιστική Εταιρεία με την ονομασία Onesie Wednesday. Σε αυτήν την ειδική μέρα, η φιλανθρωπική οργάνωση ενθάρρυνε όλους να φορούν το μπλε χρώμα για ευαισθητοποίηση, καθώς και να διαδώσουν το μήνυμα της διαφορετικότητας.

Ποιο είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό;

Κάθε χρόνο από το 2012 τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν ένα θέμα καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Το 2021, ο ΟΗΕ επέλεξε την ένταξη στο χώρο εργασίας: προκλήσεις και ευκαιρίες σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτισμό;

Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτισμό να διαχαειριστούν κοινωνικές καταστάσεις είναι οι κοινωνικές ιστορίες.

Τι είναι οι Κοινωνικές Ιστορίες; 

Είναι μία μέθοδος διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Πρόκειται για εξατομικευμένα κείμενα που προσφέρουν στο άτομο ακριβείς πληροφορίες για καταστάσεις και δεξιότητες που δυσκολεύουν το συγκεκριμένο άτομο. Οι Κοινωνικές Ιστορίες περιέχουν οπτικοποιημένο υλικό, για τη διευκόλυνση της κατανόησής του από το άτομο στο οποίο απευθύνεται.

Ποιος είναι ο στόχος μίας Κοινωνικής Ιστορίας; 

Ο βασικός στόχος μία Κοινωνικής Ιστορίας δεν θα πρέπει ποτέ να είναι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Στόχος μίας Κοινωνικής Ιστορίας θα είναι να δώσουμε στο άτομο τις πληροφορίες που θα του επιτρέψουν να έχει μία βελτιωμένη κατανόηση μίας κοινωνικής κατάστασης. Δηλαδή, να τον βοηθήσουμε να ανακαλύψει τον κρυμμένο κώδικα των κοινωνικών καταστάσεων. Η βελτιωμένη κατανόηση της κοινωνικής κατάστασης μπορεί τελικά να οδηγήσει το άτομο σε πιο κατάλληλες συμπεριφορές. Οι Κοινωνικές Ιστορίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να επιβραβεύσουμε το άτομο για μία υπάρχουσα συμπεριφορά καθώς και για να το προετοιμάσουμε, δίνοντάς του τις σχετικές πληροφορίες, για κάτι το οποίο πρόκειται να συμβεί (για παράδειγμα για ένα ταξίδι που η οικογένεια σχεδιάζει να κάνει ή για μία εκδρομή που θα κάνει με το σχολείο του).