ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΉρθε πάλι η στιγμή της επιστροφής στα θρανία.  Όχι μόνο οι γονείς και οι μαθητές, αλλά κι οι δάσκαλοι πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες που πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη των σχολείων. Παρακάτω παρατίθενται μερικές προτάσεις για την οργάνωση της νέας σχολικής χρονιάς.

Αναπτύξτε τη δική σας φιλοσοφία διδασκαλία. 

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ξαναεκτιμήστε τις στρατηγικές διδασκαλίας σας. Τι θεωρείτε ότι είναι πιο σημαντικό για τη διδασκαλία σας; Σκεφτείτε πως οι εμπειρίες ίσως να έχουν αλλάξει τη διδασκαλία σας και την προσέγγιση της διδασκαλίας σας. 


Ανακαλύψτε νέες ιδέες σχεδίων μαθημάτων πριν αρχίσει το σχολείο

Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν μικρό κουτί τους ” καλούδια “, όταν πρόκειται για σχέδια μαθήματος . Αυτά είναι τα σχέδια που έχουν πάντα μεγάλες επιτυχίες στην τάξη. Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτά τα μαθήματα, ωστόσο. Προσθέστε νέα σας αγαπημένα μαθήματα σας κάθε χρόνο. Οι μέρες αυτές προσφέρονται για να ασχοληθείτε με αυτό.  Σερφάρετε στο διαδίκτυο ή μοιραστείτε κάποιες νέες ιδέες με άλλους συναδέλφους.

Οργανωθείτε

Μετά την αρχή του σχολείου μπορεί να είναι δύσκολη η οργάνωση γιατί απαιτεί χρόνο. Όταν ξεκινάτε οργανωμένοι το σχολείο θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε ρουτίνες που είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε όλο το υπόλοιπο του σχολικού έτους. Οργανώστε τα σχέδια μαθήματος, σημειώσεις και άλλα γραπτά υλικά που χρησιμοποιούν φακέλους και ένα ντουλάπι με ένα λειτουργικό σύστημα αρχειοθέτησης. Ρίξτε μια ματιά στα μαθήματά σας και αποφασίσετε τι λειτούργησε πέρσι και τι όχι, και απαλλαγείτε από ό, τι δε χρειάζεται πλέον. Οργανώστε τις προμήθειες στην τάξη , όπως μολύβια , χαρτί , χρώμα , κλπ. , βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν μια συγκεκριμένη θέση αποθήκευσης για να αποφύγετε την ακαταστασία .

Οργανώστε  την τάξη σας για την προώθηση της μάθησης και την ελαχιστοποίηση των περισπασμών. 

Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον τάξης που μπορεί να κρατήσει τα παιδιά επικεντρωμένα  στην εργασία. Προσέξτε τα σημεία διάσπασης (παράθυρα, καλοριφέρ, πόρτες, χώρους εργασίας της ομάδας, το γραφείο σας , κ.λπ.) όταν θα φτιάχνετε τα θρανία στην τάξη σας. Αφήστε χώρο γύρω από τα θρανία των μαθητών, έτσι ώστε να μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια όταν χρειάζεται. Τακτοποιήστε το γραφείο σας, έτσι ώστε να έχετε μια σαφή εικόνα όλων των μαθητών σας ανά πάσα στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι κάθε αποθηκευτικός χώρος και τα υλικά  είναι εύκολα προσβάσιμα. Η διαρρύθμιση της τάξης θα πρέπει να πληρούν εκπαιδευτικές, συμπεριφορικές και οργανωτικές ανάγκες των μαθητών σας.

Δημιουργήστε μια άνετη τάξη με ένα κομμάτι της προσωπικότητας σας. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνει μια τάξη λίγο πιο μοναδική και ενδιαφέρουσα. Χρησιμοποιήστε αφίσες, πίνακες ανακοινώσεων, ακόμα και τους κανόνες στην τάξη που να αντανακλούν τη δική σας προσωπικότητα και το στυλ διδασκαλίας. Δημιουργήστε σημεία που θα εντείνουν την προσοχή των μαθητών σας και να πυροδοτήσει τη φαντασία τους. Ρυθμίστε το φυσικό και ηλεκτρικό φωτισμό για να εξασφαλιστεί ότι η σωστή φωτεινότητα της τάξης. Προσέξτε επίσης και τη θερμοκρασία της τάξης. Όταν κάνετε στην τάξη σας ένα άνετο μέρος αυτό θα είναι πιο πιθανό να παρακινήσει τους μαθητές σας να μάθουν.

Προσεγγίστε τους γονείς πριν αρχίσει το σχολείο.

 Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους γονείς των μαθητών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Κάντε επαφή με τους γονείς νωρίς και σχεδιάστε τις συναντήσεις σας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Παρουσιάστε τον εαυτό σας και περιγράψτε τους στόχους για αυτή τη σχολική χρονιά. Θα μπορούσατε επίσης να προγραμματίσετε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τους γονείς πριν αρχίσει το σχολείο για να μάθετε περισσότερα για μαθητές σας. Όταν από το σχολικό έτος αρχίσει, διατηρείστε ς αυτές τις σχέσεις, ενημερώνοντας τακτικά τους γονείς σχετικά με την πρόοδο των μαθητών στη διάρκεια του έτους.

Δημιουργήστε ένα διάγραμμα θέσεων. Χρησιμοποιήστε τα αρχεία των μαθητών και πληροφορίες από άλλους εκπαιδευτικούς  για να αναπτύξετε ένα διάγραμμα θέσεων για την τάξη σας . Μήπως δύο μαθητές εμφανώς μιλούν ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια της του μαθήματος χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε εργασία; Έτσι θα είστε έτοιμοι να ρυθμίσετε το διάγραμμα θέσεων σας όταν το σχολικό έτος αρχίζει αφού θα  ξέρετε περισσότερα για τη μοναδική προσωπικότητα κάθε μαθητή.

Φτιάξτε φακέλους για την πρώτη μέρα στο σχολείο. 

Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο την πρώτη ημέρα. Θα μπορούσατε να βάλετε σημαντικά έγγραφα του σχολείου, επιστολές προς τους γονείς , σημειώσεις καλωσορίσματος και σημαντικές σημειώσεις σε αυτά τα πακέτα. Συμπεριλάβετε ένα μολύβι και ​​ετικέτες ονομάτων, επίσης. Σκεφτείτε την ηλικιακή ομάδα με την οποία εργάζεστε και τις ανάγκες των μαθητών για την πρώτη μέρα.


Αναπτύξτε κανόνες στην τάξη, τις συνέπειες και τις διαδικασίες

Καθιερώστε κανόνες στην τάξη που είναι θετικοί, σαφείς και περιεκτικοί. Μερικοί δάσκαλοι περιμένουν  την αρχή το σχολείου  για να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία. Άλλοι θα αισθάνονται πιο άνετα να θέτουν τα δικά τους όρια στην τάξη τους. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας εδώ. Αποφασίστε σχετικά με τις συνέπειες για την ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά και ένα σύστημα ανταμοιβής, όταν τηρούνται οι κανόνες . Επίσης , σκεφτείτε τις διαδικασίες τις οποίες οι μαθητές σας θα πρέπει να γνωρίζουν και να ακολουθούν όταν εμπλέκονται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες στην τάξη. Δημοσιεύστε το καθημερινό πρόγραμμα και τις ρουτίνες της τάξης σε μια ορατή περιοχή.

Η αρχή του σχολικού έτους μπορεί να είναι ένας αγχωτική περίοδος, όχι μόνο για τους γονείς και τους μαθητές , αλλά και για τους εκπαιδευτικούς . Να είστε προετοιμασμένοι για την πρώτη μέρα στο σχολείο , και να θυμάστε να παραμείνετε ευέλικτοι. Κάντε την αρχή αυτής της σχολικής  χρονιάς ευκολότερη.