Εκπαιδευτικό Υλικό για το Πάσχα

Συνδυάζουμε τη μάθηση με την εποχή του Πάσχα.

Μια πασχαλινή δραστηριότητα που συνδυάζει τη λεπτή κινητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και την εκμάθηση χρωμάτων

Εκτυπώστε τα κουνελάκια.

Πλαστικοποιήστε τα κουνελάκια.

Χρησιμοποιήστε το περφορατέρ για να φτιάξετε τις τρύπες.

Χρησιμοποιήστε κορδόνια είτε στο ίδιο χρώμα με τα κουνελάκια είτε όχι και προσπαθήστε να περάσετε από τις τρύπες το κορδόνι.

Peep-Lacing-Cards.LoveMySpecialLearners

Οφέλη Sudoku

  • Βελτιώνει τη μνήμη και τους λογικούς συνειρμούς.
  • Διεγείρει τη σκέψη και το μυαλό.
  • Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
  • Προσφέρει ικανοποίηση και ευχαρίστηση ιδιαίτερα με την επίλυση δύσκολων γρίφων.
  • Προκαλεί ένα αίσθημα ηρεμίας και ευταξίας.
  • Παρέχει απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα.
  • Eκπαιδεύει στην γρήγορη και αποτελεσματική σκέψη.

Πως παίζεται:

Σε κάθε στήλη και σε κάθε σειρά πρέπει να παρουσιάζεται μόνο μια φορά το σχέδιο κάθε αυγού.

Θα το δοκιμάσετε;

1.Easter-Egg-Sudoku.LoveMySpecialLearners

Η οπτική αντίληψη θεωρείται το γνωστικό κομμάτι της ερμηνείας του οπτικού ερεθίσματος, ή πιο απλά η ικανότητα να κατανοούμε αυτό που βλέπουμε. Αφορά την ικανότητα να επεξεργαστούμε νοητικά την οπτική πληροφορία με τέτοιον τρόπο ώστε να λύνουμε προβλήματα και να ενεργούμε αναλόγως τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Η οπτική αντίληψη είναι ένα εξαιρετικά ουσιώδες συστατικό στη μάθηση ενός παιδιού. Ας ενισχύσουμε την οπτική διάκριση με πασχαλινά αυγά.

2.Οπτική Διάκριση με Αυγά. LoveMySpecialLearners

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να μαντέψεις τη σωστή απάντηση μέσα από παντομίμα σε συνδυασμό με τις βοηθητικές κάρτες. Ο πρώτος που θα βρει τη λέξη κερδίζει έναν πόντο. Όποιος πάρει πρώτος 5 πόντους ειναι ο νικητής του παιχνιδιού.

3.Πάσχα Pictionary. LoveMySpecialLearners

Ενώστε το σχέδιο με το χρώμα.

4.Easter-matching-game.LoveMySpecialLearners

Ποιος θέλει να μάθει ορθογραφία, να συνθέσει νέες λέξεις, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο, να μάθει τα γράμματα, να κατανοήσει καινούριες έννοιες, να ενισχύσει τη μαθηματική σκέψη αφού χρειάζεται να αθροίσουμε τους πόντους, να εκπαιδευτεί  να περιμένει τη σειρά του και ενισχύσει τη συνεργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση χρησιμοποιώντας πασχαλινό θέμα;

Έτοιμο για εσάς το scrabble!

5.Πάσχα Scrabble. LoveMySpecialLearners

Η οπτική/διαδοχική μνήμη είναι η ικανότητα να θυμάται κανείς τι έχει δει και να μπορεί να ανακαλεί τις οπτικές εικόνες των αντικειμένων, των σχημάτων, των συμβόλων και των κινήσεων τόσο ξεχωριστά όσο και διαδοχικά μεταξύ τους.
Η αποτελεσματική οπτική μνήμη απαιτεί οργανωμένη αποθήκευση των πληροφοριών ώστε να καθιστά ικανό το άτομο να ανακαλεί γρήγορα αυτό που είδε.
Εξαρτάται από την συγκέντρωση, την προσοχή, το καλό κίνητρο, την παρατηρητικότητα και την ταχύτητα.

Είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα για τη μάθηση, στενά συνδεδεμένη με άλλους τύπους μνήμης (ακουστική, αφής και κίνησης) και είναι απαραίτητη για την ακρίβεια στην αντιγραφή δραστηριοτήτων. Υπάρχει μία στενή σχέση μεταξύ της ικανότητας της ανάγνωσης και της οπτικής μνήμης. Η οπτική μνήμη σε ένα σχολικό περιβάλλον συνεπάγεται με εικόνες, σύμβολα, σύμβολα, αριθμούς, γράμματα και λέξεις.

6.Πάσχα. Κάρτες Μνήμης, LoveMySpecialLearners

Τοποθετήστε ένα κομμάτι από φρούτο ή σοκολατάκι σε κάθε τετράγωνο του φύλλου “Do not Eat My Bunny”. Στείλτε ένα παιδί έξω από το δωμάτιο και αφήστε τα υπόλοιπα παιδιά να επιλέξουν ποιο τετράγωνο είναι ο Bunny. Όταν το παιδί επιστρέψει και αρχίσει να τρώει το φρούτο σε κάθε κουνέλι, ένα κάθε φορά. Μόλις το παιδί προσπαθήσει να πάρει το φρούτο που βρίσκεται στο Bunny, ο καθένας φωνάζει: “Μην τρώτε το Bunny μου !!” Αφήστε κάθε παιδί να δοκιμάσει και να ξαναγεμίσει τον πίνακα παιχνιδιών με απολαύσεις. Επαναλάβετε το παιχνίδι ξανά και ξανά!

7.Dont-Eat-Bunny.LoveMySpecialLearners

Σκεφτείτε λέξεις σχετικές με το Πάσχα που να ξεκινούν από τα γράμματα της αλφαβήτας ή να τα περιέχουν. Σκεφτείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε γιατί ο χρόνος τρέχει. Κάθε παίκτης κερδίζει 1 πόντο για κάθε λέξη που βρήκε. Αν κι άλλος παίκτης έχει βρει την ίδια λέξη, παίρνει 0 πόντους. Αν ένας παίκτης βρει μια λέξη από ένα γράμμα που δεν έχει βρει άλλος παίκτης κερδίζει 2 πόντους.  Ο παίκτης με τους πιο πολλούς πόντους είναι ο νικητής.

8.Πάσχα Scatergories.LoveMySpecialLearners

Η χρήση ψαλιδιού μπορεί να βελτιώσει πολλές λεπτές κινητικές δεξιότητες όπως o αμφίπλευρος συντονισμός, το ένα χέρι να κρατάει το χαρτί και το άλλο να χρησιμοποιεί το ψαλίδι.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο μυϊκός τόνος, καθώς το παιδί ενθαρρύνεται να κόψει ένα σκληρό χαρτί ή μια κάρτα παρέχοντας έτσι κάποια αντίσταση. Επίσης βελτιώνεται ο κινητικός σχεδιασμός στην προσπάθεια του παιδιού να οργανώσει το χαρτί και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες κοπής, καθώς αλλάζει την κατεύθυνση. Αρχικά χειρίζεται απλές εργασίες κοπής, όπως το κόψιμο χαρτιού, καλαμάκια, μάλλινο νήμα, ένα κολάζ μέχρι το παιδί να αυξήσει τις δεξιότητές του, το ενδιαφέρον του και το κίνητρο για να προσπαθήσει σε πιο περίπλοκα κοψίματα. Βεβαιωθείτε πάντα ότι το παιδί χρησιμοποιεί το κατάλληλο ψαλίδι για το κυρίαρχο χέρι του. Ας κόψουμε λοιπόν πασχαλινά αυγά!

9.Κόβουμε τα πασχαλινά αυγά.LoveMySpecialLearners

16 μέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα. Ας φτιάξουμε ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης.

10.Easter Countdown.LoveMySpecialLearners

Συνδυάζουμε την εποχή του Πάσχα με τα μαθηματικά. Με την παρακάτω δραστηριότητα, μαθαίνουμε να ακολουθούμε οδηγίες προκειμένου να βρούμε την κρυμμένη εικόνα. Για τα παιδιά που γνωρίζουν την προπαίδεια, μπορούν να βρουν την κρυμμένη εικόνα λύνοντας τους πολλαπλασιασμούς.

11.Βρες την κρυμμένη εικόνα.LoveMySpecialLearners

Άλλη μια δραστηριότητα για να εξασκηθούμε στις τέσσερις μαθηματικές πράξεις και να βρούμε το δρόμο στον λαβύρινθο.

12.EasterΛαβύρινθοι. LoveMySpecialLearners

Τα κουνελάκια μας βοηθούν να μάθουμε την ώρα.

13.EasterΏρα. LoveMySpecialLearners

Easter Domino

Πως παίζεται το παιχνίδι

  1. Γυρίστε τα ντόμινο ανάποδα ώστε να βλέπουν οι εικόνες το τραπέζι.
  2. Στην συνέχεια ανακατέψτε τις κάρτες.
  3. Ο κάθε παίχτης παίρνει 4 ντόμινο και δεν τα δείχνει στους άλλους παίχτες.
  4. Ο  μικρότερος σε ηλικία παίχτης αρχίζει πρώτος και βγάζει μια κάρτα από αυτές που έχουν μείνει και την βάζει ανοιχτή στην μέση του τραπεζιού.
  5. Ο επόμενος παίχτης θα πρέπει να κατεβάσει ένα ντόμινο από αυτά που έχει πάνω του ,του οποίου η εικόνα να είναι όμοια με κάποια από τις 2 πλευρές του ντόμινου που είναι κάτω
  6. Αν ο παίχτης δεν έχει κάποια τέτοια κάρτα θα πρέπει να πάρει μια κάρτα από κάτω και  να παίξει ο επόμενος.
  7. Παίζετε μέχρι ή να τελειώσουν τα ντόμινο οπότε κερδίζει αυτός που έχει τα λιγότερα.
  8. Ή μέχρι που κάποιου παίχτη να του τελειώσουν τα ντόμινο.

14.Easter Dominoes. LoveMySpecialLearners

Ψάξε και βρες

Ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας, ετοιμότητας και αυτοσυγκέντρωσης, που ψυχαγωγεί το παιδί χαρίζοντας ικανοποίηση και διασκέδαση.

Αν το μάτι σου είναι κοφτερό θα μπορέσεις να εντοπίσεις ποιο από τα αντικείμενα που είναι πάνω στην κάρτα σου βρίσκεται ανάμεσα στα αντικείμενα που έχεις μπροστά σου.

15.Ψάξε & βρες. LoveMySpecialLearners

Πασχαλινή ιστορία

Ζωγραφίστε την πασχαλινή ιστορία.

16.Η πασχαλινή ιστορία. LoveMySpecialLearners

Ζωγραφίστε ένα γιγαντιαίο αυγό

Η ζωγραφική είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Στο παρακάτω αρχείο, θα βρείτε ένα γιγαντιαίο αυγό που μπορεί να απασχολήσει το παιδί για πολλές στιγμές ή μπορεί να δοθεί σε πολλά παιδιά και κατόπιν να ενωθεί.

17.Γιγάντιαιο αυγό.LoveMySpecialLearners

Επιτραπέζιο παιχνίδι για το Πάσχα

Το επιτραπέζιο παιχνίδι συνδυάζει τη διασκέδαση με την ανάγνωση και τη δημιουργία προτάσεων με πασχαλινές λέξεις.

18.Πασχαλινό Επιτραπέζιο Παιχνίδι.LoveMySpecialLearners

Προγραφικές ασκήσεις & Ψαλίδι

Η ικανότητα να γράφουμε είναι μια πιο σύνθετη ικανότητα από όσο νομίζουμε. Το γράψιμο επηρεάζεται από την ανάπτυξη της αισθησιοκινητικής, αντιληπτικής και γνωστικής ικανότητας. Ο πιο σωστός και κοινά αποδεκτός τρόπο να πιάνουμε το μολύβι είναι με τα τρία δάχτυλα (αντίχειρας – δείκτης – μέσος) τα δάχτυλα δηλαδή που κάνουμε το σταυρό μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι τρόποι πιασίματος του μολυβιού που είναι το ίδιο αποτελεσματικοί σύμφωνα με τους επιστήμονες. Είναι πολύ σημαντικό να πιάνουμε σωστά το μολύβι με όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση στους μύες.

Η εκμάθηση κοψίματος με ψαλίδι ως δεξιότητα είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτοχρόνως και πολύ δύσκολη στο να κατακτηθεί από ένα μαθητή με ή χωρίς Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Είναι μια προγραφική δεξιότητα, μιας και το παιδί χρησιμοποιεί τα τρία δάχτυλα που χρησιμοποιεί κατά τη γραφή, ακολουθεί γραμμές και μαθαίνει να κινείται μέσα σε πλαίσια. Το κόψιμο, λοιπόν, με το ψαλίδι βοηθά το παιδί να ενδυναμώσει και να συνδυάσει τους μύες των δαχτύλων που εμπλέκονται στη διαδικασία της γραφής. Επιπλέον, διδάσκει στο παιδί να χρησιμοποιεί ένα μόνο χέρι κατά τη διαδικασία του κοψίματος και το οδηγεί σταδιακά στην παγίωση της πλευρίωσης.

Ας μάθουμε αυτές τις δεξιότητες με τη βοήθεια των αυγών και των λουλουδιών.

19.Προγραφικές ασκήσεις & Ψαλίδι.LoveMySpecialLearners

Σειροθέτηση εικόνων

Η «σειροθέτηση», αναφέρεται στην ικανότητα οργάνωσης διαφόρων στοιχείων κατά σειρά, σύμφωνα με κάποιο χαρακτηριστικό , όπως το βάρος , το μέγεθος , τον αριθμό , έχει καθοριστική σημασία για την επίλυση προβλημάτων και αποτελεί παράγοντα σχολικής ετοιμότητας.

Οι ασκήσεις σειροθέτησης γεγονότων ή εικόνων είναι απλές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απεριόριστους τρόπους, ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε. Με αυτές οι εκπαιδευόμενοι ενισχύουν:

  • Το λεξιλόγιο
  • Την μορφοσυντακτική ενημερότητα
  • Την οπτική αντίληψη
  • Την μνήμη εργασίας
  • Την κατανόηση γραπτού κειμένου
  • Την κατανόηση του προφορικού λόγου
  • Τις εκτελεστικές λειτουργίες
  • Την προσοχή
  • Την αυτοδιόρθωση
  • Την επίλυση προβλημάτων
  • Την εκτέλεση εντολών
  • Την κριτική σκέψη
  • Την μη λεκτική επικοινωνία

20.Σειροθέτηση εικόνων Πασχαλινή Ιστορία.LoveMySpecialLearners

Βρες τις διαφορές

Μια δραστηριότητα που ενισχύει την παρατηρητικότητα των παιδιών.

21.Βρείτε τις διαφορές.LoveMySpecialLearners

Πασχαλινές προσθέσεις

Συνδυάζουμε το Πάσχα για να μάθουμε ευχάριστα να λύνουμε προσθέσεις και puzzle.

22.Πασχαλινές προσθέσεις. LoveMySpecialLearners