Οι Απόκριες είναι η εποχή όπου υπάρχουν πολλές εικόνες γύρω μας με κλόουν.

Αρέσουν στα παιδιά μας ή τους φοβούνται;

Ο φόβος του κλόουν ή επιστημονικά Coulrophobia.

Όλο και περισσότερα παιδιά, ακόμη και ορισμένοι ενήλικες ισχυρίζονται ότι φοβούνται τους κλόουν.

Δυστυχώς, η επιστημονική έρευνα σε σχέση με αυτή τη φοβία είναι ανύπαρκτη και η προέλευσή της είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το γιατί μερικοί άνθρωποι φοβούνται τους κλόουν.


Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί coulrophobia αλλά μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των περισσότερων επιστημόνων είναι ότι τα παιδιά φοβούνται κλόουν, λόγω της υπερβολικής ζωγραφικής στο πρόσωπο τους. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ αντιδραστικά σε άγνωστους τύπους σώματος ή σε άγνωστα άτομα. Μια άλλη θεωρία πίσω από το φόβο είναι ότι οι κλόουν συχνά  μιμούνται τον σωματικό πόνο και το παιδί είναι ευαίσθητο σε αυτό. 


Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί ενώ οι κλόουν θυμίζουν κανονικούς ανθρώπους, ταυτόχρονα έχουν μια παγωμένη, πάντα χαρούμενη ή πάντα λυπημένη έκφραση, στο πρόσωπο τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κάνουν διάφορα «κακά» πράγματα (όπως να βάζουν τρικλοποδιές, να πετάνε νερό στους άλλους, κοροϊδεύουν) κι αυτή η αντίφαση έχει ως αποτέλεσμα το μπέρδεμα και τελικά το τρόμαγμα των παιδιών!


Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με τους συχνά απασχολημένους,   πολυσύχναστους χώρους μπορεί να ξεπεράσουν ένα παιδί και η όλη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί σε μια τρομακτική εμπειρία.


Για τα μεγαλύτερα παιδιά ο φόβος μπορεί επίσης να προέρχεται από τις ταινίες τρόμου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν συχνά κλόουν, με  κακούς χαρακτήρες.
Πολλές φοβίες εκφράζουν παρόμοια εξωτερικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της Coulrophobia είναι:

  • εφίδρωση
  •  ναυτία
  • συναισθήματα του φόβου
  • ταχυκαρδία ή αρρυθμία
  • κλάμα
  • θυμός.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

  •  Μην πιέζετε το παιδί σας. Αν πιέσετε το παιδί σας σε μια κατάσταση όπου αυτός ή αυτή φοβάται, αυτό θα μπορούσε να δυναμώσει το φόβο.
  • Πάρτε το χρόνο για να εξηγήσετε στο παιδί σας τι είναι ένας κλόουν. Εξηγήστε ότι είναι ένα φυσιολογικό άτομο που έχει βάψει το πρόσωπο του για να διασκεδάσει τους ανθρώπους. Θα μπορούσατε να δείξετε μερικές φωτογραφίες κλόουν ή να παρακολουθήσετε κλόουν στην τηλεόραση, ενώ το παιδί σας αισθάνεται ασφαλές από απόσταση. 
  • Θα μπορούσε να δείξετε  στο παιδί σας τη μετάβαση από την κανονική εμφάνιση των ανθρώπων στο κλόουν χαρακτήρα τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι είναι απλά μια φορεσιά. Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό, ακόμη και από ντύνοντας τον εαυτό σας ως κλόουν στο σπίτι. 
  •  Όπως και με κάθε φόβο, καθησυχάστε το παιδί σας.