Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών

Η ψυχολογική υποστήριξη στην προσχολική και σχολική ηλικία έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της προσωπικότητας του εκάστοτε παιδιού καθώς και την βοήθεια ανάπτυξής της με ομαλό τρόπο. Τα παιδιά, ενδεχομένως, αντιμετωπίζουν θέματα τα οποία αδυνατούν να ελέγξουν ή φυσικά και να αναγνωρίσουν τα ίδια. Σκοπός, λοιπόν, είναι το παιδί να αναγνωρίσει ,να επεξεργαστεί και να αλλάξει την συμπεριφορά του, να μην φοβηθεί ντα συναισθήματά του και αφού τα αποδεχτεί να μπορέσει να τα αξιολογήσει ώστε να προσαρμοστεί ευκολότερα στο κοινωνικό του περιβάλλον και φυσικά στα πλαίσια της οικογένειας. Τα θεραπευτικά μέσα που λειτουργούν και ως κίνητρα καθώς και η συζήτηση με το παιδί είναι ζωτικής σημασίας. Το περιβάλλον εμπιστοσύνης που αναπτύσσετε μεταξύ θεραπευτή και παιδιού είναι εξίσου σημαντικό όσο και η σταθερότητα του χώρου και των συναντήσεων και όλα αυτά συντελούν στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού, ακόμη και αυτών που διστάζει ή φοβάται να μοιραστεί.

Η συνεδρία ψυχολογικής υποστήριξης δίνει στο παιδί την ευκαιρία να μιλήσει για το πώς αισθάνεται χωρίς τον φόβο της κρίσης. Μιλώντας σε έναν θεραπευτή, μακριά από το σπίτι και τη σχολική ζωή, μπορεί να αποβάλλει την πίεση. Η συνεδρία ψυχολογικής υποστήριξης παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά και τους εφήβους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να καταλάβουν τι μπορεί να τους έχει προκαλέσει να αισθάνονται έτσι.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες θα εξαρτηθούν από την ηλικία, την κατάσταση και την ανάπτυξή του παιδιού. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, όπως μέσω του παιχνιδιού και της τέχνης. Η ανάγνωση ιστοριών και μιλώντας για τα συναισθήματα ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν το συναίσθημα και, με τη σειρά τους, να τα ενθαρρύνουν να συζητήσουν τα συναισθήματά τους, ενώ το σχέδιο, η ζωγραφική ή το δράμα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να εκφράζεται καλύτερα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να προτιμούν την θεραπεία μέσω ομιλίας, ή ένα μείγμα και των δύο μεθόδων. Αυτό εξαρτάται από το παιδί και τον θεραπευτή, οι οποίοι θα συζητήσουν μαζί την κατάσταση για να μάθουν ποια μέθοδος θα είναι πιο επωφελής. Αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές μέθοδοι για την ψυχολογική υποστήριξη, ο σκοπός της παροχής συμβουλών τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες είναι ο ίδιος: να βοηθήσουν το άτομο να αντιμετωπίσει καλύτερα τα συναισθήματά του και να απολαύσει τη ζωή.

Σε ένα εκπαιδευμένο μάτι, το παιχνίδι είναι μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας που μπορεί να εκφράζει το πώς αισθάνεται ένα παιδί και τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνει. Η σχέση μεταξύ του παιδιού και του θεραπευτή είναι σημαντική στη θεραπεία.

Σε κάποια περίοδο της ζωής του κάθε παιδί μπορεί να χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη, αν η συναισθηματική του κατάσταση εμποδίζει την λειτουργικότητά του ή τις σχέσεις του με τους άλλους σε έντονο βαθμό και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Ψυχολογική υποστήριξη βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τα δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, θυμός, να βελτιώνουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, να καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες, να υιοθετούν ένα θετικό τρόπος σκέψης και να επιλύουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων με τους σημαντικούς άλλους (οικογένεια, φίλοι, εκπαιδευτικοί) και του επιτρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού μπορεί να βοηθήσει σε ένα μεγάλο φάσμα δυσκολιών όπως:

 • δυσκολίες ύπνου και διατροφής
 • ενούρηση και εγκόπριση
 • διαταραχές λόγου
 • ψυχοσωματικά συμπτώματα
 • ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές
 • προβλήματα συμπεριφοράς
 • συναισθηματικά προβλήματα (άγχος, εκρήξεις θυμού, φοβίες κ.ά.)
 • χαμηλή αυτοπεποίθηση
 • προβλήματα μάθησης, συγκέντρωσης και προσοχής
 • σχολική αποτυχία
 • προβλήματα στην επικοινωνία
 • δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους
 • διαχείριση γεγονότων ζωής (απώλεια, ασθένεια, διαζύγιο γονέων κ.ά.)
 • διαχείριση άγχους
 • Τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να μιλούν για ότι τους προβληματίζει, να είναι εξωστρεφείς και κοινωνικοί.
 • Γίνονται ψυχολογικά πιο ανθεκτικα, αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.
 • Μαθαίνουν και εξασκούνται σε νέους τρόπους επικοινωνίας με τους γονείς και τους φίλους τους.
 • Μαθαίνουν να ζητούν βοήθεια όταν πρέπει (σε περίπτωση που κάποιος τα ενοχλεί).
 • Μαθαίνουν να ελέγχουν τις δυσάρεστες σκέψεις, το άγχος και τυχόν φοβίες και να διαχειρίζονται άμεσα καταστάσεις όπως κρίσεις πανικού.
 • Αποκτούν θετική στάση ζωής, θετική σκέψη και βάζουν περισσότερους στόχους.
 • Διαχειρίζεται καλύτερα τις δυσκολίες και νιώθει αυτοπεποίθηση.

Η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών προϋποθέτει παράλληλη συμβουλευτική γονέων καθώς για να μπορέσει να βελτιωθεί μια συμπεριφορά που συμβαίνει μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο είναι απαραίτητο  να βελτιωθούν οι σχέσεις των μελών.

Η παρέμβαση στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Η έρευνα έχει αποδείξει την ύπαρξη ενός «κοιμώμενου» αποτελέσματος, στους ενήλικες που αντιμετωπίστηκαν ως παιδιά ή νέοι∙ εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπό της παρέμβασης πολλά χρόνια αργότερα.

Οι θεραπευτές μας

smile_yellow
Με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε το επιστημονικό μας προσωπικό. Εξειδικευμένοι και έμπειροι θεραπευτές, οι οποίοι θα βοηθήσουν το παιδί σας σε όλες του τις ανάγκες!
Κλαιρη Μαντζιωρη
Λογοθεραπεία
Μαρια Γκουγκουμη
Ειδική Αγωγή
Παναγιωτα Κουσουρη
Εργοθεραπεία
Ζωη Γουλιαμη
Ψυχολογική Υποστήριξη & Συμβουλευτική Γονέων

Επικοινωνία

smile_yellow
Αν έχετε κάποια ερώτηση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα, στείλτε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.