Παιδοψυχιατρική Εκτίμηση και Παρακολούθηση

Η Παιδοψυχιατρική είναι εκείνος ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία αναπτυξιακών και ψυχολογικών διαταραχών της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Μέσω της συστηματικής παρατήρησης και της κλινικής εξέτασης/διαγνωστικής συνέντευξης τόσο των γονέων όσο και του παιδιού και της χρήσης ειδικών διαγνωστικών εργαλείων, οδηγείται στη διάγνωση και στη πρόταση θεραπευτικού προγράμματος. Κάποιες από τις ενδείξεις για παιδοψυχιατρική εξέταση είναι η καθυστέρηση στην επίτευξη των αναπτυξιακών ορόσημων, συμπτώματα άγχους και επιθετικότητας, οι έμμονες σκέψεις, οι δυσκολίες χρήσης κοινωνικών κανόνων, απόσυρση, έντονη θλίψη, άρνηση, φοβίες.

Ο παιδοψυχίατρος μπορεί να είναι ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας φροντίδας του παιδιού σας, εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή. Κάποιες διαταραχές  μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική και ψυχιατρική παρέμβαση.

Ένας παιδοψυχίατρος μπορεί να σχεδιάσει ένα σχέδιο θεραπείας που αφορά μόνο το παιδί σας και  την οικογένειά σας. Ένα σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει είτε ένα φάρμακο είτε μια συμπεριφορική θεραπεία, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συμπεριφορές.

Ο παιδοψυχίατρος παρέχει θεραπεία σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ποικίλες διαταραχές και προβλήματα.

Οι ψυχικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και που συχνά αντιμετωπίζονται από παιδοψυχίατρο περιλαμβάνουν τις διαταραχές άγχους, τις διαταραχές προσοχής, τις διαταραχές της διάθεσης, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ψυχωσικές διαταραχές και τον αυτισμό.

Τα παιδιά που πάσχουν από συναισθηματικά προβλήματα, ναρκωτικά ή διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να λάβουν θεραπεία από παιδοψυχίατρο. Επιπλέον, ο παιδοψυχίατρος συνήθως αντιμετωπίζει παιδιά ή εφήβους που επιδεικνύουν προβλήματα συμπεριφοράς και που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο ή στο νεανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Όταν το παιδί σας ξεκινά θεραπεία με παιδοψυχίατρο, η αρχική επίσκεψη αποτελείται συχνά από τον παιδοψυχίατρο που κάνει μια αξιολόγηση του παιδιού σας για να διαγνώσει με επιτυχία τις συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να παρεμποδίζουν τις γνωστικές του ικανότητες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, ο παιδοψυχίατρος συχνά μιλάει στο παιδί σας, υποβάλλει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με διάφορα ζητήματα της ζωής του και διεξάγει ένα ευρύ φάσμα δοκιμών συμπεριφοράς. Ο παιδοψυχίατρος συνήθως εκτελεί ενδελεχή ιατρική εξέταση λαμβάνοντας δείγματα αίματος ή ούρων και αναλύοντας τις χημικές ισορροπίες αυτών των δειγμάτων.

Αφού ο παιδοψυχίατρος έχει αναλύσει τις πληροφορίες από την αξιολόγηση και έχει καθορίσει τη διάγνωση, συνήθως αναπτύσσει και εφαρμόζει μαζί με τη διεπιστημονική ομάδα ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που θα βοηθούσε αποτελεσματικότερα στη θεραπεία της ιδιαίτερης κατάστασης του παιδιού σας.

Ο παιδοψυχίατρος μπορεί να διαγνώσει την ειδική κατάσταση που αντιμετωπίζει το παιδί σας και να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που συνοδεύουν συχνά την διαταραχή που αντιμετωπίζει.

Ο ψυχολόγος παιδιών και ο παιδοψυχίατρος έχουν διαφορετικές ειδικότητες, αλλά και οι δύο είναι αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουν τα παιδιά να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια υγιή σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία.

Ο ψυχολόγος παιδιών μπορούν να κάνει ατομική ή / και συμβουλευτική οικογένειας για να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά προβλήματα. Ορισμένοι επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε ψυχολογικές ή νευροψυχολογικές δοκιμασίες για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν συγκεκριμένους προβληματικούς τομείς.

Η ειδικότητας ενός ψυχολόγου παιδιών είναι να βοηθήσει το παιδί σας να επιλύσει το πρόβλημα, να αναπτύξει υγιείς ικανότητες αντιμετώπισης και να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται  σε ερωτήματα όπως: το πώς το παιδί σας σκέφτεται, μεγαλώνει και αντιδρά. Αυτοί οι επαγγελματίες προσπαθούν να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης, ώστε το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές να μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Ο παιδοψυχίατρος, αφού έχει λάβει άδεια από τον ιατρικό σύλλογο, έχει τα προνόμια να συνταγογραφεί φάρμακα καθώς και να κάνει θεραπεία. Επιπλέον, μπορεί να προτείνει εργαστηριακές εξετάσεις (όπως εξετάσεις αίματος ή ούρων) καθώς και διαγνωστικές μελέτες (για παράδειγμα MRI του εγκεφάλου ή EEG) ως μέρος της διαγνωστικής εργασίας.

Η ειδικότητα του παιδοψυχίατρου είναι να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει υγιή προσωπικότητα, αλλά συχνά ενσωματώνει φάρμακα που μπορούν να διευκολύνουν τις μεταβάσεις.

Οι θεραπευτές μας

smile_yellow
Με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε το επιστημονικό μας προσωπικό. Εξειδικευμένοι και έμπειροι θεραπευτές, οι οποίοι θα βοηθήσουν το παιδί σας σε όλες του τις ανάγκες!
Κλαιρη Μαντζιωρη
Λογοθεραπεία
Μαρια Γκουγκουμη
Ειδική Αγωγή
Παναγιωτα Κουσουρη
Εργοθεραπεία
Ζωη Γουλιαμη
Ψυχολογική Υποστήριξη & Συμβουλευτική Γονέων

Επικοινωνία

smile_yellow
Αν έχετε κάποια ερώτηση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα, στείλτε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.