Πυξίδα Γνώσης - Υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Οι πιο προοδευτικοί γονείς γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε δίλημμα με τα παιδιά
τους όσον αφορά το μύθο του Άγιου Βασίλη. Θεωρούν πως δεν είναι μια καλή ιδέα να λένε ψέματα – δεν είναι ευγενικό, και είναι πιθανό να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του παιδιού τους.

Ωστόσο, τι γίνεται με τον Άγιο Βασίλη, τη Νεράιδα των Δοντιών, κι όλους αυτούς τους μύθους;Είναι σωστό να πείτε στο παιδί σας ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός; Είναι αυτά ακριβώς αθώα «λευκά ψέματα» που όλοι λέμε στα παιδιά μας, ώστε τα πρόσωπά τους να λάμπουν από χαρά καθώς επιδίδονται στην απόλαυση της προσποίησης ;
Ή μήπως είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι που επηρεάζει βαθύτατα την ικανότητα του παιδιού μας να εμπιστεύεται τους ενήλικες όταν τελικά μάθει την αλήθεια;

Και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Πραγματικά δεν υπάρχει μια κατάλληλη στιγμή για να πούμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.

Το σημαντικό πράγμα είναι να καταλάβουμε τα εναύσματα από το παιδί, και να μην προσπαθούμε να παρατείνουμε τη φαντασίωση για τη δική μας απόλαυση,  όταν εκείνα είναι έτοιμα να αποδεχτούν την αλήθεια.
Οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν τα παιδιά τους να τους δώσουν ενδείξεις ότι είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την πίστη στον Άγιο Βασίλη.  Όταν τα παιδιά αρχίζουν να σκέφτονται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να είναι πραγματικός, θα ξεκινήσουν τις ερωτήσεις – και αυτό αποτελεί μια ένδειξη για τους γονείς ότι μπορούν πλέον να τους μιλήσουν για αυτό το μύθο.
Ακριβώς, όπως τα παιδιά, θα σας δώσουν σήματα όταν είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν το μύθο του Άγιου Βασίλη, θα σας δώσουν επίσης ενδείξεις πως  δεν είναι έτοιμα να ακούσουν την αλήθεια, απλά δεν θα το δεχτούν – ή αν είναι πολύ μικρά , μπορεί πραγματικά να μην κατανοήσουν τι λέτε.

Συνεχίζοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων

Το βασικό ζήτημα δεν είναι τόσο πολύ όταν το παιδί μάθει την είδηση ​​για τον Άγιο Βασίλη – οι συνομήλικοι του ίσως έχουν φροντίσει για αυτό  – αλλά πώς να μετατρέψετε την πίστη στον Άγιο Βασίλη σε άλλες εκφράσεις του πνεύματος των Χριστουγέννων.

Πείτε στο παιδί σας ότι οι τελετουργίες που συνδέονται με τον Άγιο Βασίλη  είναι απλά ένας τρόπος για να εκφράσουμε τη χαρά της προσφοράς και την αγάπη σας για αυτούς που αγαπάμε. Μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια που δε χρησιμοποιεί ή κάποια ρούχα που δε φορά πια και να τα προσφέρετε σε παιδιά που τα χρειάζονται. Λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, σίγουρα θα βρείτε συλλόγους που μπορείτε να διαθέσετε τέτοιου είδους προσφορές.
Αν έχετε μικρότερα παιδιά, αφήστε τα μεγαλύτερα να είναι υπεύθυνα να ετοιμάσουν τα δώρα και να είναι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη.

 

Ας αφήσουμε τα παιδιά να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων προσμένοντας τον ερχομό του αγαπημένου τους αγίου. Εξάλλου αυτό δεν είναι ο Άγιος Βασίλης;